Aby przeprowadzone zabiegi konserwatorskie osiągnęły maksymalną skuteczność, należy pokonać wiele przeszkód, takich jak zła jakość wody, niedostateczne pokrycie roślin płynami roboczymi, niekorzystne warunki pogodowe, trudne do zwalczenia patogeny itp. Na szczęście sposobów na ulepszenie swoich zabiegów jest znacznie więcej w postaci nowoczesnych adiuwantów i nawozów wspomagających odporność roślin.. Jakie rodzaje wyróżniamy? Jakie efekty przynosi ich używanie?
Jakie są rodzaje adiuwantów?
W profesjonalnym ogrodnictwie stosuje się różnego rodzaju środki pomocnicze: na bazie olejów roślinnych, polimerów gliceryny lub na bazie silikonów. W przypadku niektórych roślin oleista substancja może powodować uszkodzenia. Zwykle jest to spowodowane tym, że roślina wchłonęła zbyt wiele substancji aktywnych, które są dla niej zbyt silne. Sam olej może czasami powodować niepożądane reakcje również na wrażliwe tkanki. Aby temu zapobiec, na delikatnych roślinach (wrażliwych na olej, takich jak róże) stosuje się inne środki zwilżające, takie jak poligliceryna.

Jakie są zalety ze stosowania adiuwantów?
Adiuwanty (tutaj) są stosowane w rolnictwie, aby preparaty chwastobójcze działały optymalnie. Jakość wody, stan sprzętu do opryskiwania, wielkość kropli i szybkość wchłaniania mieszanki oraz warunki pogodowe wpływają na ostateczną skuteczność zabiegów herbicydowych. Ze względu na swój skład chemiczny adiuwanty dzielą się na modyfikatory – czyli uzdatniacze wody oraz aktywatory, których zadaniem jest ułatwienie przenikania substancji do tkanki roślinnej. Pomoce aktywacyjne zarówno obniżają napięcie powierzchniowe preparatu dla lepszego wchłaniania przez rośliny, jak i zwiększają adhezję cząsteczki do powierzchni chwastów dzięki dodatkowi olejów mineralnych i roślinnych. Przekłada się to na zmniejszenie zużycia wody i środków ochrony roślin, a co za tym idzie kosztów ich zakupu.