Dobrej jakości nasiona na kiełki

Kiełki, czyli malutkie warzywa stały się absolutnym hitem w ostatnim czasie. Są nie tylko pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy innych dań, ale przede wszystkim stanowią źródło witamin i niezbędnych składników, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. Jak wyhodować kiełki w domu i jakie nasiona na kiełki będą do tego idealne?

Hodowla kiełków czy ich kupno?

Okazuje się, że lepszym i przede wszystkim bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wyhodowanie kiełków w domu. Wiele marketów i sklepów spożywczych posiada w ofercie różnego rodzaju kiełki. Jednak zdarzają się przypadki, kiedy to niektóre z nich są zwiędłe, spleśniał czy zaczynają gnić. Dlatego też zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup nasion na kiełki i wyhodowanie ich w domu. Zadanie to nie jest trudne. Wystarczy na początek kupić dobre nasiona na kiełki (zobacz). Można w tym celu zaopatrzyć się w nasiona buraka, cebuli, soi czy soczewicy. Lepszym rozwiązaniem jest jednak wybór gotowej mieszanki nasion na kiełki. Czy długo należy czekać na pierwsze zbiory? Nic z tych rzeczy. Już po 5 dniach od wysiania można zajadać się kiełkami. Na początek nasiona należy dokładnie przepłukać, a następnie namoczyć w wodzie. Najlepiej umieścić je w plastikowym pojemniku. Warto zadbać o to, aby miały one dostęp do światła i świeżego powietrza.

Kiełki jako zdrowy dodatek do diety

Badania wykazały, że regularne spożywanie kiełków pozytywnie wpływa na samopoczucie i zdrowie. Okazuje się, że zawierają one zdecydowanie więcej witamin i niezbędnych składników niż zwykłe warzywa. Są one jednak dość mało sycące i zawierają niewiele kalorii, dlatego też nie powinny zastępować warzyw w codziennej diecie. Można je jednak dodawać do najróżniejszych sałatek czy obiadów. Są także często dodawane do kanapek.

Nasiona kiełków są naprawdę niedrogie. Warto spróbować wyhodować w domu kiełki, które mogą posłużyć jako pyszny dodatek do posiłków. Jeśli jednak pojawia się decyzja odnośnie zakupu kiełków w markecie, to warto zwracać uwagę na ich stan i datę przydatności do spożycia.