Pojemniki na żywność – czyli urządzamy nasz punkt gastronomiczny!

urządzenia gastronomiczne

Zakup odpowiednich urządzeń gastronomicznych nie jest wcale takim prostym zadaniem. Zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia ze sprzętem, który ma „pracować” na rzecz naszych gości. Takim sprzętem są pojemniki na żywność, które powinny posiadać kilka ważnych cech.

Odporność na wilgoć

Chyba nie ma restauracji, która chciałaby gotować posiłki dla swoich gości w zardzewiałych i zniszczonych pojemnikach. Nie dość, że nieestetycznie to wygląda, to jeszcze grozi poważnym zachorowaniem. Najlepiej sprawdzają się tu pojemniki ze stali nierdzewnej.

Szczelność

Pojemniki na żywność to forma urządzeń gastronomicznych, które wymagają odpowiedniej szczelności. Zamykanie w nich gotowych potraw wiąże się z koniecznością zabezpieczenia ich przed zepsuciem. Dlatego szczelność jest tu szczególnie ważna.

Funkcjonalność

Pojemniki na żywność powinny posiadać określone wymiary. Chodzi o to, by można było je równomiernie rozłożyć w naszej lodówce i to bez konieczności marnotrawienia powierzchni.

Pozostałe cechy dobrych pojemników na żywność to:

  1. Łatwość w czyszczeniu – jest to możliwe dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów, takich jak na przykład wspomniana stal nierdzewna inox. Zresztą prawie wszystkie urządzenia gastronomiczne winne być wykonane z tejże stali.
  1. Możliwość wypompowania powietrza – ważnym atutem przy doborze pojemników na żywność jest funkcja pakowania próżniowego. Stworzenie wewnątrz pojemnika próżni, daje nam szansę na maksymalne przedłużenie trwałości zapakowanych w takich pojemnikach artykułów żywnościowych.