Nawóz do warzyw, który warto wybrać?

Konsumenci coraz większą uwagę zwracają na jakość kupowanych produktów. Znacznie częściej wybierają produkty pochodzące z naturalnych upraw bez stosowania środków chemicznych, które są bezpieczniejsze dla zdrowia.

Nawóz do warzyw

Nawożenie jest niezbędnym elementem produkcji warzyw i owoców. Zapewnia im składniki konieczne do wzrostu i owocowania. To dzięki nim plony nie tylko są dorodne, ale także smaczne.

Oczywiście podstawowym warunkiem jest odpowiednio dobrany nawóz i zastosowany w odpowiednim czasie. Najczęściej nawożenie przeprowadza się wczesną wiosną i późną jesienią. Dzięki temu gleba przez cały czas bogata jest w składniki mineralne. Ogrodnicy mają do wyboru nawozy naturalne lub sztuczne, które poza substancjami mineralnymi zawierają dodatkowo substancje chemiczne.

Naturalny nawóz do warzyw

Naturalny nawóz do warzyw z ogrodniczy.com to zdecydowanie optymalne rozwiązanie dla osób, które cenią zdrowie i ekologię. W pierwszej kolejności jest to rozwiązanie dla osób, które uprawiają warzywa i owoce dla własnych potrzeb. Naturalny nawóz do warzyw stosowny jest także przez ogrodników prowadzących uprawy ekologiczne.

Niewątpliwą zaletą nawozów naturalnych jest ich uniwersalność. Bogaty i różnorodny skład sprawia, że mogą być wykorzystywane do uprawy ogórków, pomidorów, papryki, ale także marchewki, pietruszki czy kapusty.

Do nawozów naturalnych zalicza się:

  • obornik i gnojówkę,
  • kompost,
  • rośliny zielone.

Obornik i gnojówka zdecydowanie należą do najlepszych nawozów naturalnych. Od wieków stosowane są w tradycyjnym rolnictwie. Nie tylko dostarczają glebie niezbędnych składników, ale także poprawiają jej strukturę. Niestety dostępność obornika jest bardzo ograniczona, ale w sklepach ogrodniczych dostępny jest obornik suszony.

Kompost to najtańszy i najłatwiejszy do pozyskania nawóz naturalny. Wystarczy tylko wyznaczyć niewielkie miejsce w ogrodzie i składować w nim wszystkie odpady roślinne. Po przefermentowaniu będą idealne do zasilania warzyw i owoców bez konieczności przekopywania ziemi.

Najwięcej pracochłonny jest nawóz pozyskiwany z roślin zielonych. Najczęściej wykorzystywany jest na etapie przygotowywania pola pod uprawę. Najpierw należy wysiać łubin lub facelię, a po ich wzroście pole należy zaorać.