Zabranie ze sobą pysznego posiłku to nie problem. Także dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez ciepłego dania. Mogą je ze sobą zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Odpowiednia temperatura
Termos obiadowy jest wykonany identycznie jak klasyczny. Jednak jest on w stanie utrzymać temperaturę krócej. Najczęściej jest to czas maksymalnie do 6 godzin. Zależy to od dwu rzeczy:
- temperatury otoczenia,
- jakości wykonania i szczelności.
W pierwszym przypadku im zimniej tym krócej termos jest w stanie utrzymać ciepło. Jeśli zaś chodzi o wykonanie to znacznie lepsze są modele ze stali nierdzewnej. Ważny jest korek i ilość zastosowanych w nim uszczelek. Najlepiej gdy są trzy, wówczas szczelność jest dużo lepsza. Im lepsza szczelność tym temperatura może być zachowana dłużej.
Inne właściwości
Wybierając model warto zwrócić uwagę na jego wnętrze. Produkty z wyższej półki pokryte są wewnątrz srebrem, które ma właściwości antybakteryjne. Tańsze mają stalową powłokę odbijającą światło. Nadal też dostępne są produkty ze szklaną powłoką.
Pojemność termosów obiadowych to od 0,5 litra do 5 litrów. Większe modele często są dostępne w wersji z kilkoma miskami. Dzięki temu można zabrać różne potrawy naraz.