W Polsce piec konwekcyjny cieszy się bardzo dużą popularnością i co najciekawsze sprzęt kuchenny tego typu stosowany jest nie tylko w profesjonalnych punktach gastronomicznych, ale również w kuchniach zwykłych gospodyń domowych.
Zdrowa żywność
W naszym kraju piece konwekcyjno parowe zdobyły ogromną popularność, ponieważ panuje obecnie moda na zdrową żywność, a jak powszechnie wiadomo profesjonalny piec konwekcyjny, który działa na parze, pozwala nam zachować wszelkie wartości odżywcze. Smażenie beztłuszczowe jest doskonałą propozycją dla ludzi, którzy chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów i poprawić swoją dotychczasową sylwetkę.
Bardzo niska awaryjność
Oryginalne piece konwekcyjno parowe słyną również z bardzo niskiej awaryjności. Jeżeli dochodzi już do awarii, to jest ona spowodowana przede wszystkim osadzaniem się kamienia kotłowego, dlatego też jeżeli będziemy systematycznie czyścić piec konwekcyjny i prawidłowo go używać, to do awarii dochodzić będzie bardzo rzadko. Obsługa pieców konwekcyjno parowych jest bardzo prosta i niesłychanie intuicyjna.
Przyśpieszona obróbka termiczna
Polacy cenią sobie również piece konwekcyjne ze względu na przyśpieszoną obróbkę termiczną. Dzięki temu sprzętowi możemy zaoszczędzić bardzo wiele cennego czasu, energii oraz surowców. Jak pokazują najnowsze badania, dzięki przyśpieszonej obróbce termicznej, możemy zmniejszyć zużycie tłuszczu nawet o 95%, co jest naprawdę rewelacyjnym i godnym uwagi wynikiem.